This article analyses the relationship that two little-known sixteenth-century ‘spicciolate’, the Novella by Giovanni Guidiccioni and the Gualtieri by Bernardino Percivalli, have with the Boccaccian model, from the point of view of the contents and the linguistic choices that their authors made. Thus, it sheds light on the peculiarities of the sixteenth-century ‘spicciolate’ in comparison with the fifteenth-century tradition, also considering their spread outside Tuscany.
L’articolo indaga il rapporto che due spicciolate cinquecentesche poco note, la Novella di Giovanni Guidiccioni e il Gualtieri di Bernardino Percivalli, intrattengono con il modello boccacciano, tanto sul versante della materia quanto su quello più specifico delle scelte linguistiche operate dai due autori. Si getta così maggiore luce sulle peculiarità della spicciolata del XVI secolo rispetto alla tradizione quattrocentesca, anche nella prospettiva di una sua diffusione fuori dai confini della Toscana.
Filigrane boccacciane nella spicciolata del Cinquecento: la "Novella" di Giovanni Guidiccioni e il "Gualtieri" di Bernardino Percivalli
Palma Flavia
2023
Abstract
This article analyses the relationship that two little-known sixteenth-century ‘spicciolate’, the Novella by Giovanni Guidiccioni and the Gualtieri by Bernardino Percivalli, have with the Boccaccian model, from the point of view of the contents and the linguistic choices that their authors made. Thus, it sheds light on the peculiarities of the sixteenth-century ‘spicciolate’ in comparison with the fifteenth-century tradition, also considering their spread outside Tuscany.I documenti in SFERA sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.